Den Islandske Fårehund

Kennel Hólarvik

Den Islandske Fårehund

Smilehunden

Husk når alting går i stå

-og når himlen er grå

-der er altid sol på vej

Og tager uvejret fat

-ja, så ved vi jo at

-der er altid sol på vej

I regn og i slud

Smil og hold ud

-der er altid sol på vej

Herren skabte smilehunden

som et værn mod depressionen

der er altid sol, der er altid sol

der er altid sol på vej til dig.

                                                 Foto : Nordicimage.com

Den Islandske Fårehund har en linie helt tilbage til Stenalderen. Når stenaldermennesket i den danske Maglemosekultur gik på jagt efter kæmpeoksen, havde det en spidshund af en type og et udseende, som den Islandske Fårehund til at hjælpe sig.

Hundene kom med de første bosættere fra Norge til Island i   år 874 og blev, som andre husdyr, almindelige på gårde og nævnes ofte i de islandske sagaer.

Hundene blev bonden en tro følgesvend og en uvuderlig hjælper i arbejdet med at finde og samle fårene, når de skulle drives hjem fra sommergræsgangene om efteråret.

Hundene er smidige, utrættelige og ihærdige, og uden dem ville mange får og lam være gået tabt. Også i arbejdet med den Islandske hest var den en god hjælper, og det er den den dag idag, når hestene skal gænges hjem fra græs.

En hundesyge-epidemi gjorde af med 3/4 af de Islandske hunde i slutningen af forrige århundrede, og kun en ved meget målrettet indsats, lykkedes det at rede racen.

Racens interesser varetages af Islandsk Fårekundeklub, en specialklub under Dansk Kennel Klub.

Den Islandske fårehund er en glad og livlig hund, der knytter sig tæt til familien og helst følger med overalt.

Den er venlig over for alle og en stor børneven. Dens livlige væsen kommer mest til udtryk udendørs, da den hurtigt falder til ro og lægger sig ved ens fødder, når familien er i ro.

Den er meget lærenem og samarbejdsvillig, og har samtidigt et selvstændigt sindelag. Nødvendige egenskaber som den har udviklet gennem århundreder, som bondens hjælper og følgesvend. Den kræver en konsekvent, men ikke streng opdragelse. Den er en pålidelig vagthund, der gør,                 men aldrig bider.

En hund man bliver i rigtigt godt humør af at være sammen med.

En smilende hund.