Islandsk Fårehund i lejlighed ? som By-hund ?

Tilbage i 1986 var jeg i Island for første gang, og blev meget forarget over , at det var FORBUDT at bo i Reykjavik med Islandsk Fårehund.

Men de havde ret.

En Islandsk fårehund er IKKE en by-hund. Det er en arbejdshund, som står op om morgenen og hjælper sin ejer med at flytte får, heste og går med ud og laver hegn.

Flytter de sorte fugle med sin stemme, så lammene ikke bliver hakket ihjel. Hjem til frokost og ligge på ejers tæer, mens han / hun spiser frokost og hviler. Ud igen og løbe med hesten, når ejer rider.

Lege med børnene når de kommer hjem fra skole . og ud og flytte køer til aftenmalkningen

Og ind og hygge efter en lang dag foran brændeovnen……sove under ejers seng. Altid have et øje på sin ejer og  familie, følsom , vagtsom og klog.

 

Vi mennesker spolerer tit den naturlige opgave, hunden gennem tusinder af år er avlet til.

Vi sætter dem i snor, begrænser deres frihed, tager deres arbejde fra dem …..ændre deres levevilkår. Lader dem være alt for meget alene, skilt fra deres flok.

Det kan vi godt, hvis vi i stedet giver dem andet arbejde ! De trives, hvis du ikke forlader dem (ret meget) og giver dem den motion og den inspiration til næse, hjerne osv. De har brug for.

Vi må ikke cykle, løbe eller ride med dem før de er udvokset – polardyr 2 ½ år gamle. Ellers risikerer vi hoftedysplasi.

Når, vi rejser til udlandet, kræves Rabies vaccine, som ikke bør gives de første år i hvalpens liv, da den er virkelig hård for immunforsvaret.

 

Fodret skal være ordentligt. Islandske fårehunde spiser ikke ret meget, derfor er det vigtigt, at det de får indeholder alle de mineraler og vitaminer, hvalpen/hunden har brug for . Og ikke alle de affaldsprodukter, fjer hønsenæb og fødder, majs og korn, man i dag desværre finder i hundemad, især i Kina importeret tyggeben, med kræftfremkaldende tungmetaller og Kylling med nyreødelæggende syre.

Jeg har et princip om ikke at sælge hvalpe til folk der arbejder meget, som er væk fra hunden tit og mange timer.

 

Man kan godt have Islandsk Fårehund i lejlighed, det kræver bare , DU ALDRIG forlader den.

Der er alt for mange lyde, folk der går på trapper, toiletfalse, naboen der hoster, Bommuldshunden som bor i stueetagen gør, ambulancer, telefoner, tv osv.  Hunde hører så godt !

Når du forlader den, vil den gø…..Råbe , Hej du glemte mig !!!! i en lille / længere tid. Så vil den stresse rundt og lede efter dig. Og ende med at blive rigtig ked af det.

De trives ikke alene med tusinde lyde rundt om.

 To gange ud af de 48 hvalpe jeg har avlet, har jeg solgt til lejlighedsbeboere. Begge gange er hvalpene kommet tilbage til mig. Med en trist bagage. Så……..